salt

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το αλάτι

Δεν είναι μυστικό ότι το αλάτι έχει κακή φήμη, καθώς η επεξεργασμένη μορφή του συμβάλει σε σωματικές αστάθειες, προκαλώντας έτσι τις τελευταίες δεκαετίες, αρνητική στάση απέναντι του. Από την άλλη πλευρά όμως, το φυσικό αλάτι στην ακατέργαστη μορφή του είναι κάτι εντελώς διαφορετικό καθώς αποτελεί φυσική πηγή ιχνοστοιχείων που μπορούν να παρέχουν κάποια σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Αρχικά, το αλάτι βοηθάει στην ρύθμιση του νερού στο σώμα μας. Το νερό ρυθμίζεται, δουλεύοντας στο εσωτερικό των κυττάρων μας. Πρέπει να μπει σε κάθε κύτταρο για να καθαρίσει και να αποβάλλει τα τοξικά απόβλητα του μεταβολισμού του κυττάρου. Το αλάτι ωθεί ορισμένη ποσότητα νερού ώστε να παραμείνει στο εξωτερικό του κυττάρου και ισορροπεί το ποσοστό του νερού όπου θα μείνει στο εσωτερικό του κυττάρου. Η καλή υγεία βασίζεται σε μια πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών “ωκεανών” νερού εσωτερικά και εξωτερικά του κυττάρου. Και αυτή η ισορροπία επιτυγχάνεται από το ακατέργαστο αλάτι.

Το φυσικό ακατέργαστο αλάτι, ή το αλάτι από πηγές σε βουνά, είναι εντελώς διαφορετικό από το αντίστοιχο επεξεργασμένο αλάτι. Το αλάτι είναι μια απαραίτητη θρεπτική ένωση και μαζί με άλλα ιχνοστοιχεία μπορεί να βοηθήσει να επιτύχεις μια αλκαλική κατάσταση αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο, ασθένειες. Το κλειδί ώστε να χρησιμοποιήσεις το αλάτι σωστά είναι στο να επιλέξεις πρώτα το κατάλληλο είδος. Ορίστε μερικές χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρεις:

Που είναι απαραίτητο το ακατέργαστο αλάτι;

1. Για την καρδιά: Αντίθετα με την γενική αντίληψη του κόσμου, το φυσικό αλάτι, μπορεί να βοηθήσει στην σταθεροποίηση ενός ασταθούς παλμού της καρδιάς και να ρυθμίσει την πίεση.
2. Αποβολή των τοξινών: Είναι απαραίτητο ώστε να επεξεργαστούν οι τοξίνες και να αποβάλουμε την οξύτητα από τα κύτταρα και συγκεκριμένα από τα εγκεφαλικά κύτταρα.
3. Για καλή πέψη: Είναι ουσιώδες για την καλή απορρόφηση του φαγητού και μπορεί μάλιστα να βοηθήσει στην τόνωση της διαδικασίας της πέψης.
4. Για κόκαλα και μύες: Είναι φυσικό αντιισταμινικό, βασικό για την αποτροπή των μϋικών κραμπών και την ενδυνάμωση των κοκάλων του σώματος. Η οστεοπόρωση μπορεί να προκληθεί σαν αποτέλεσμα μια ανισορροπίας αυτών των φυσικών ηλεκτρολυτών και στην αποθήκευση νερού στο σώμα.
5. Ισορροπία ορμονών: Το αλάτι βοηθάει στην ισορρόπηση των ορμονών και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ανισορροπία των ορμονών.
6. Ουσιώδη θρεπτικά συστατικά: Στην φυσική του μορφή του, το αλάτι περιέχει 80 ιχνοστοιχεία τα οποία είναι αναγκαία για το σώμα.

Γιατί είναι κακό το αλάτι εμπορίου;

1. Ρίσκο για την υγεία: Για να μην μπερδευτείς με το ακατέργαστο αλάτι στη φυσική του μορφή, το αλάτι εμπορίου είναι λευκό και επεξεργασμένο, και συνδέεται άμεσα με την υπέρταση και την υπερένταση. Όταν καταναλώνουμε αλάτι εμπορίου, η πίεση του αίματος αυξάνεται σε μια προσπάθεια να μετακινηθούν αυτά τα τοξικά στοιχεία μακριά από την καρδιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συνιστούν σε ανθρώπους με υψηλή πίεση να αποφεύγουν τελείως το αλάτι. Για να είναι ξεκάθαρο όμως, μόνο το αλάτι εμπορίου συμβάλει σε αυτό το πρόβλημα.

2. Συνθετικά χημικά: Το αλάτι εμπορίου χρησιμοποιείται σε εστιατόρια και σε επεξεργασμένες τροφές και περιέχει συνθετικά χημικά που προκαλούν ασθένειες. Πέρα από τη γεύση του, αυτός ο τύπος αλατιού δεν έχει καθόλου οφέλη για την υγεία και θα έπρεπε να αποφεύγεται όσο το δυνατόν γίνεται.

Ποιος τύπος αλατιού συνίσταται να χρησιμοποιούμε:

1. Ροζ αλάτι Ιμαλάϊων: Το ροζ αλάτι, είναι μία ακατέργαστη μορφή αλατιού η οποία προέρχεται από φυσικά σχηματισμένη θάλασσα και πεδιάδες βουνών. Βρίσκεται πολύ συχνά στα Ιμαλάια, στη Μεσόγειο Θάλασσα και στα νησιά της Χαβάη. Κατά μέσο όρο, περιέχει πάνω από 90 υγιή ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο και άλλα. Βρες το οπωσδήποτε, στην ακατέργαστη μορφή του.

2. Γκρίζο θαλασσινό αλάτι: Το κέλτικο γκρίζο θαλασσινό αλάτι, παράγεται στη Βρετάνη, Γαλλίας. Ακριβώς δίπλα στην κέλτικη θάλασσα χρησιμοποιώντας μία παραδοσιακή, 2000 χρόνων κέλτικη μέθοδο που είναι ουσιώδης στη διατήρηση των θρεπτικών του συστατικών. Για να κρατηθούν τα ιχνοστοιχεία άθικτα, η συγκομιδή του αλατιού γίνεται με το χέρι, συλλέγοντας τους κρυστάλλους από ένα στρώμα πηλού και άμμου. Το γκρίζο χρώμα προέρχεται από τα υπολείμματα πηλού που χρωματίζουν τους κρυστάλλους αλατιού και παρέχουν τα πρόσθετα ιχνοστοιχεία. Με παρόμοιο προφίλ θρεπτικών συστατικών το κέλτικο γκρίζο αλάτι είναι επίσης μία εξαίρετη πηγή αυτών των ιχνοστοιχείων που βοηθούν στην αλκαλοποίηση του σώματος.